دامپزشکان کشور حدود یک قرن سلامتی به مردم هدیه کرده‌اند

منتشر شده در ۱۴۰۲/۱۰/۰۳ | بازدید : 246 بار

معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در مراسم افتتاحیه ششمین کنگره بین‌المللی کلینیسین‌های دام‌های بزرگ گفت: «فلسفه حضور بنده در این نشست این است که موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی که سال آینده یک قرن از فعالیت خود را جشن می‌گیرد، زیرمجموعه مدیریت بنده قرار دارد و این تاریخچه نشان می‌دهد که دامپزشکان کشور حداقل به مدت یک قرن به این مردم سلامتی هدیه کرده‌اند و نقش برجسته‌ای در ارتقای سلامت داشتند. بنابراین این تاریخچه باید در ذهن مردم ما ماندگار باشد و بزرگداشت اساتیدی از قبیل دکتر نوروزیان و دست اندرکاران حوزه سلامت واجب است.»

دکتر خیام نکویی با یادآوری اینکه در سال 89 اولین و در سال 96 پنجمین کنگره کلینیسین‌های دام‌های بزرگ برگزار شد، تصریح کرد: «امروز و با یک تاخیر چند ساله، ششمین کنگره را داریم. وقتی به تولیدات علمی و فناورانه دانشمندان حوزه دامپزشکی کشور در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و همچنین دامپزشکان در عرصه‌های اجرایی نگاه می‌کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که جایگاه این دستاوردها این است که حداقل از منظر ارزیابی، یک پانل در این نشست‌ها داشته باشد تا همه ببینیم که چقدر در سلامت مردم نقش آفرینی کرده است.»

وی با بیان اینکه سرعت فناوری و علم در دنیا سرسام‌آور است، خاطرنشان کرد: «در طول دو سال گذشته چندین فناوری نوین از فناوری‌های حوزه‌های علوم زیستی گرفته تا سایر حوزه‌ها متولد شد که تاکید من روی حوزه‌های علوم زیستی است که مرتبط با ماست. تصور من این است که ما در این کنگره‌ها باید فصل جدیدی را برای ارتقای جایگاه فناوری‌های نوین در حوزه دامپزشکی باز کنیم. چون مثلا در حوزه تشخیص بیماری‌ها که امروز یکی از مهمترین مسائل در حوزه دام و دامپزشکی است، تشخیص دقیق و به موقع به کسانی که در حوزه اجرایی هستند، برای تصمیم‌گیری و مدیریت بیماری‌ها بسیار کمک می‌کند. فناوری نانو و فناوری زیستی و سایر فناوری‌ها در این حوزه می‌توانند این زمان را بسیار کوتاه کرده و میزان دقت را هم بسیار افزایش دهند.»

دکتر خیام نکویی با اشاره به اینکه ما امروز نیازمند یک فعالیت جدید در حوزه دامپزشکی هستیم، اظهار کرد: «این مهم نیازمند مشارکت مجموعه دانشگاهیان در این حوزه، دامپزشکان و بخش خصوصی است. اگر امروز بخواهیم تحول معنی‌داری در حوزه سلامت تولیدات دام سنگین ایجاد کنیم، نیازمند این بحث‌های اساسی هستیم. امروز توالی‌هایی از ژن‌ها را در بانک مربوطه و در حوزه‌های مختلف مشاهده می‌کنیم و شاید جالب باشد که مجموعه‌های کلان کشور به جمع‌بندی رسیدند که روی این حوزه‌ها یک فصل جدید باز کنیم.»

وی اضافه کرد: «ما کشوری ثروتمند از لحاظ ذخایر ژنتیکی هستیم به طوری که ذخایر ژنتیکی کشور معادل کل اروپا و بیشتر از آن است اما در ایران سیستم‌هایی برای حفظ، حراست و مستندسازی کمتر داشتیم که این در حوزه‌های گیاهی هم صدق می‌کند. ما بیش از 8 هزار گونه گیاهی داریم که بیش از 2 هزار گونه آن مصارف دارویی دارد. این در حالی است که کل مجموعه اروپا کمتر از هفت هزار گونه دارد. ما در حوزه دام و آبزیان شرایط خوبی داریم اما آن‌طور که باید و شاید نتوانستیم از این ظرفیت‌ها در جهت تحول در تولید استفاده کنیم. اگرچه در ایران 5700 کیلومتر ساحل داریم اما تولیدات حوزه آبزیان ما یک میلیون و 300 هزار تن است و یک درصد از کل تولیدات محصولات کشاورزی است که این رقم متناسب با ظرفیت ما نیست. بنابراین باید تحولاتی در این حوزه داشته باشیم.»

معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با انتقاد از اینکه سال‌ها در کشور در حوزه تولیدات بخش کشاورزی اعم از دامی و سایر تولیدات ریل‌گذاری نداشتیم، خاطرنشان کرد: «امروز خوشبختم که در جمع شما عرض کنم که 44 سال بعد از پیروزی انقلاب، سند ملی امنیت غذایی دانش بنیان داریم که برای اولین بار در کشور و با حضور حداقل 400 نفر از اساتید دانشگاه و محققین در حوزه‌های مختلف تدوین و چند ماه پیش توسط رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد که چند بند آن می‌تواند دستور کار همایش قرار گیرد و برای سال آتی یک ریل‌گذاری جدید است که مبنای قانونی پیدا کرده است.»

وی در پایان با تاکیدبر اینکه ما باید متناسب با اتفاقات جهان، تحول در تولید ایجاد کنیم، تصریح کرد: «سال‌ها تولیدات واکسن در مجموعه رازی مبتنی بر مسیرهای سنتی بود اما امروز به سمت واکسن‌های نوترکیب حرکت کردیم. کاری که به اعتراف تمام ژورنال‌های معتبر بین‌المللی آمریکایی در تولید اولین واکسن کووید 19 انجام و ایران موفق شد اولین واکسن کووید 19 استنشاقی دنیا را تولید کند.»